Co kryją w sobie maliny? Jedząc maliny zachwycamy się głównie ich walorami smakowymi, ale nie zapominajmy, że maliny to także skarbnica wartości odżywczych. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały takie jak witamina C i E (naturalne antyoksydanty), witaminy .
Małe niebieskie jagody są uważane za potęgę wśród owoców. Tutaj możesz dowiedzieć się, co sprawia, że borówki są tak zdrowe i należą do „superfood”. Borówki są na ogół dobrym wyborem, jeśli szukasz przekąski bogatej .
Twój rolnik, Twój farmaceuta: jakie pozytywne właściwości naprawdę mają szparagi? Gdy tylko rozpoczynają się zbiory szparagów, warzywo to staje się popularne w wielu restauracjach i gospodarstwach domowych. W końcu szparagi nie tylko smakują pysznie, .
Nazwa „żywy” octu pochodzi od procesu w jakim on powstaje. Żywy ocet jest produkowany ze świeżych owoców, które zostają poddane wielotygodniowej fermentacji. Fermentacja przebiega bez dodatku drożdży. „Żywy” w tym przypadku oznacza, że ocet .
Warzywa korzeniowe to nieodłączne składniki diety większości Polaków. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych, są bogate w witaminy oraz minerały a przy tym świetnie smakują. Grupa warzyw korzeniowych jest bardzo szeroka i obejmuje różne jadalne bulwy .
Drobne surowe owoce świdośliwy są bardzo smaczne i cenione przez wiele osób. Niektórzy twierdzą, że świdośliwa łączy w sobie smak aronii połączony ze smakiem borówki amerykańskiej Owoce są bogate w składniki odżywcze: zawierają witaminy .
Sezon na gruntowe truskawki jest dosyć krótki, dlatego też warto wykorzystać go w pełni aby doświadczyć jak najwięcej dobroci płynącej z tych smacznych owoców. Truskawki są skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów. Są bogate .
Jak dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w minutę? W zdrowej diecie nie może zabraknąć ekologicznych ziół i przypraw. Świeża zielenina nadaje potrawom głębi smaku, poprawia trawienie i wykazuje wiele innych działań zdrowotnych. Najciekawsze zioła .
Cukinia to lekkostrawne, łagodne w smaku i niskokaloryczne warzywo, którego spożycie może poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Cukinia ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogata w witaminy C, A, K, błonnik, potas, magnez, żelazo oraz niektóre .
Superfoods to nieprzetworzona żywność, naturalnego pochodzenia, charakteryzująca się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych takich jak witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne, białka, nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarte w super żywności substancje wykazują szereg pozytywnych właściwości dla organizmu. .