Wspólne gotowanie z dzieckiem

Wiele z Was zapewne zastanawia się czy warto gotować i piec razem z dzieckiem.
Czy oprócz wydłużonego czasu przygotowywania posiłków i większego bałaganu, który zapewne powstanie większy niż podczas samodzielnej pracy są jakieś zalety?
Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak!!
Oto tylko kilka z nich:
Pierwsza i zdecydowanie najważniejsza korzyść to budowanie więzi. Przygotowując razem posiłki mamy okazję rozmawiać, wygłupiać się i śmiać – po prostu być razem.
Wspólnie spędzony czas w kuchni to doskonała okazja do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dziecko poznaje nowe smaki i oswaja się z nimi. Oczywiście nie oznacza to że
wszystkie nowe smaki przypadną małemu kucharzowi do gustu ale przynajmniej spróbuje. Wprowadzając do domu rodzinne gotowanie uczymy dzieci co powinny jeść i jak powinny jeść.
Jedzenie to uczta dla zmysłów. Węch, wzrok, dotyk, smak to wszystko uruchamiamy wspólnie przygotowując potrawę. Kuchnia to doskonałe miejsce na eksperymenty kulinarne, na które warto dziecku pozwolić. Ciekawą zabawą może okazać się zastępowanie niektórych produktów innymi tak aby powstawały oryginalne i smaczne dania.
Wspólne gotowanie to doskonały pretekst do rodzinnej nauki. Połowa ogórka i ćwiartka pomidora to warzywna matematyka. 200 gramów mąki i 100 masła – czy mają taką samą a może inna objętość? Ile waży 1 litr mleka? Możecie wspólnie na te pytania poszukać odpowiedzi piekąc dla całej rodziny pyszne ciasto. Szykując razem posiłek mamy doskonałą okazję do poruszenia z dzieckiem ważnych tematów, będących początkiem kształtowania w nich postawy ekologicznej. Możemy rozpocząć rozmowę o tym, dlaczego nie powinniśmy marnować jedzenia i jak zbilansowana prawidłowo dieta wpływa na nasze zdrowie oraz np. czym dla naszej planety jest plastik.
Podsumowując jednym zdaniem zdecydowanie warto zaprosić nasze dzieci do wspólnego spędzania czasu również w kuchni.

Dodaj komentarz