Poznaj świdośliwę

Drobne surowe owoce świdośliwy są bardzo smaczne i cenione przez wiele osób. Niektórzy twierdzą, że świdośliwa łączy w sobie smak aronii połączony ze smakiem borówki amerykańskiej

Owoce są bogate w składniki odżywcze: zawierają witaminy z grupy A i B, witaminę C związki mineralne oraz dużą ilość antocyjanów, które są sprzymierzeńcem w zapobieganiu nowotworów i cukrzycy oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia i wzmacniają ogólną odporność organizmu.

Mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. Spowalniają rozwój jaskry, pomagają w leczeniu chorób skóry. Zawierają także żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas

Owoce świdośliwy można spożywać na surowo, bezpośrednio z krzewu, ale także można je przetwarzać w różne przetwory, takie jak dżemy, syropy, soki, wina czy kompoty. Doskonale sprawdzą się do dekoracji potraw, na przykład jako dodatek do deserów lub sałatek owocowych. Polecam również suszenie i mrożenie owoców

Sezon na świdośliwę jest dosyć krótki – warto skorzystać już dziś

 

Dodaj komentarz