Ekologiczne truskawki vs Ty

Truskawki odmian Marmolada i Malwina z gospodarstwa EiK Jabłońscy

Sezon na gruntowe truskawki jest dosyć krótki, dlatego też warto wykorzystać go w pełni aby doświadczyć jak najwięcej dobroci płynącej z tych smacznych owoców.

Truskawki są skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów. Są bogate w witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6 oraz niemalże wszystkie makro- i mikroelementy, z których najważniejsze to: magnez, mangan i miedź.

Zawarte w nich pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii.

Truskawki są niskokaloryczne 100 g truskawek to tylko 28 kcal, można je jeść niemal bezkarnie

Jak tu się zatem oprzeć tak pysznym i tak zdrowym owocom?

Absolutnie słabości do truskawek nie można się opierać, jest wręcz wskazane, by jej ulec.

Truskawki możemy spożywać na wiele sposobów, ogranicza nas tylko wyobraźnia

Możemy je jeść bez żadnych dodatków, dodawać do owsianki, koktajli czy też sałatek, upiec ciasto, bądź zamknąć w słoiku by cieszyć się ich smakiem również w zimie.

Warto jednak pamiętać, że truskawki zajmują niechlubne pierwsze miejsce na szczycie listy tzw. parszywej dwunastki, czyli owoców i warzyw o najwyższym stężeniu skażenia pestycydami, dlatego tak ważne jest aby spożywać owoce ze sprawdzonego źródła.

Nasze truskawki pochodzą z uprawy ekologicznej a ich jakość potwierdza certyfikat.

Dodaj komentarz