Świeże zioła i przyprawy

Jak dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w minutę?

W zdrowej diecie nie może zabraknąć ekologicznych ziół i przypraw. Świeża zielenina nadaje potrawom głębi smaku, poprawia trawienie i wykazuje wiele innych działań zdrowotnych.

Najciekawsze zioła cięte i doniczkowe:

Bazylia

Zioło o charakterystycznych zielonych listkach. W kuchni włoskiej stanowi niezastąpiony dodatek do dań na bazie pomidorów, zarówno tych surowych, pieczonych czy gotowanych. Stąd doskonale pasuje do sałatki Caprese czy domowej pizzy, dobrze sprawdzi się także jako dodatek do sosu bolońskiego, neapolitańskiego, a nawet pomidorowego kremu. Z orzeszkami piniowymi i oliwą tworzy aromatyczne pesto. Jeśli macie w sobie żyłkę eksperymentatora i nie boicie się nowych smaków polecamy połączyć ją z letnimi truskawkowymi koktajlami lub drinkami.

Natka pietruszki

Pietruszka – to zdecydowany faworyt! Natka pietruszki świetnie odkwasza, w dodatku jest bogatym źródłem roślinnego żelaza (zapobiega anemii), witaminy C (wzmacnia układ odpornościowy), beta-karotenu i witaminy E (dba o wzrok).

Szałwia

Ta roślina jest bardzo ceniona przez kucharzy i zielarzy za liczne prozdrowotne właściwości. Szałwia okazuje się nieoceniona zarówno w przypadku wielu chorób, jak i w ramach prozdrowotnych działań profilaktycznych. Może być stosowana zewnętrznie i wewnętrznie, przez osoby w różnym wieku. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz działa wzmacniająco, wspiera w odchudzaniu. Dobrze jest zatem pić regularnie napary z szałwii bądź używać jej jako aromatycznej przyprawy.

Czosnek niedźwiedzi

Mówiąc o czosnku, nie sposób nie wspomnieć o jego delikatniejszej odmianie – czosnku niedźwiedzim. W przeciwieństwie do tradycyjnego czosnku jego moc i dobroczynne składniki kumulują się w liściach. Obydwie rośliny mają podobne właściwości, lecz czosnek niedźwiedzi jest lżej strawny i łatwiej się przyswaja.

Mięta

Odkwasza, oczyszcza, łagodzi objawy grypy i przeziębienia, wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości bólowe i wybornie smakuje w domowej lemoniadzie, a nawet jako dodatek do truskawek lub dań mięsnych.

Oregano

Wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Oregano doda idealnego smaku pieczywu, marynowanym warzywom, czarnej fasoli, bakłażanom, cukinii, pieczonym mięsom oraz rybom. Przyprawa ta wzbogaca smak potraw na bazie sera każdego rodzaju i jajek. Oregano można wykorzystać także do przyrządzania gulaszów i zup.

 

Dodaj komentarz