Polskie superfoods
Superfoods to nieprzetworzona żywność, naturalnego pochodzenia, charakteryzująca się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych takich jak witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne, białka, nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarte w super żywności substancje wykazują szereg pozytywnych właściwości dla organizmu.
Światowa lista superfood obejmuje m.in. takie produkty jak: chlorella, nasiona chia, amarantus, spirulina, kelp, komosa ryżowa, acai, orzechy macadamia, trawa pszeniczna.
W myśl frazy ,,cudze chwalicie swego nie znacie” Polacy często nie doceniają tego co mają, a w dziedzinie superfood naprawdę mamy się czy pochwalić.
Przedstawiamy Wam Polską listę super żywności:
– jarmuż
– pokrzywa
– szpinak
– dynia
– natka pietruszki
– czosnek
– buraki
– jagody
– porzeczki
– siemię lniane
– olej lniany
– kasza jaglana
– zielony jęczmień
– pyłek pszczeli
– miód.
Dieta bogata w produkty spożywcze zaliczane do grupy superfood bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego codziennie powinniśmy zjadać dania w których wykorzystamy produkty z listy.
Oto kilka wskazówek w jaki sposób można urozmaicić nasze menu :
Dynia jest świetna jako składnik zupy-krem, sprawdzi się również w gulaszach i sosach do makaronu. Jest też pyszna wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciast, ciasteczek, placków i deserów. Jarmuż można wykorzystać na surowo i dodać go do koktajli i soków, przygotować z niego chipsy bądź dodać do zupy. Doskonale sprawdzi się jako składnik pesto.
Zmielone siemię można dodawać do koktajli, sałatek, zup, wypieków.