Żywe octy – Probiotyk
Nazwa „żywy” octu pochodzi od procesu w jakim on powstaje. Żywy ocet jest produkowany ze świeżych owoców, które zostają poddane wielotygodniowej fermentacji.
Fermentacja przebiega bez dodatku drożdży. „Żywy” w tym przypadku oznacza, że ocet ten nie jest poddawany pasteryzacji. Posiada żywe kultury bakterii, które mają pozytywne działanie prozdrowotne jak dobrze znane kiszonki czy kombucha.
Żywe octy wyróżniają się silnym działaniem prozdrowotnym dla organizmu.
Bakterie z octu żywego mają pozytywny wpływ na pracę jelit – silnie wzmacniają naturalną odporność organizmu, poprawiają także samopoczucie. Polecane są po zakończeniu terapii antybiotykowej gdyż są naturalnymi probiotykami. Żywe octy mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyseptyczne.
Jak stosować naturalny ocet? Najczęściej dodaje się łyżkę stołową octu do szklanki wody. Taki roztwór pije się do posiłków nie częściej niż dwukrotnie w ciągu dnia. Można wypić go rano na czczo, jak również wieczorem. Octy można dodawać do sałatek i surówek.
I na koniec ciekawostka: proces produkcji owocowego octu żywego trwa od 6 miesięcy do 2 lat