Zdrowie prosto z ziemi – warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe to nieodłączne składniki diety większości Polaków. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych, są bogate w witaminy oraz minerały a przy tym świetnie smakują.
Grupa warzyw korzeniowych jest bardzo szeroka i obejmuje różne jadalne bulwy i kłącza.
Do grona najpopularniejszych można zaliczyć marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, burak ćwikłowy, topinambur, ziemniaki, pasternak, bataty, brukiew i wiele innych.
Dodanie porcji lub dwóch warzyw korzeniowych do codziennej diety może być niezwykle korzystne
Pamiętajmy, że te powszechnie dostępne warzywa mają realny wpływ na nasze zdrowie. Przyczyniają się do zmniejszania stresu oksydacyjnego, pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym, mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy.. Zadbajmy o różnorodność produktów w naszym jadłospisie, gdyż urozmaicenie diety jest jednym z najważniejszych działań w dietoprofilaktyce.
Obecnie trwa sezon na warzywa korzeniowe dlatego też warto je włączyć do swojego jadłospisu. Warzywa korzeniowe są niezwykle wdzięcznymi produktami w kuchni. Można je gotować, piec, dusić, smażyć, grillować, kisić, wyciskać. Doskonale nadają się także do jedzenia na surowo oraz w wersji suszonej, na przykład jako czipsy.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w Europie.