Borówki jako zdrowe źródło składników odżywczych
Małe niebieskie jagody są uważane za potęgę wśród owoców. Tutaj możesz dowiedzieć się, co sprawia, że borówki są tak zdrowe i należą do „superfood”.
Borówki są na ogół dobrym wyborem, jeśli szukasz przekąski bogatej w składniki odżywcze, borówki są szczególnie zdrowe. Istnieją dwie różne odmiany jagód: dzikie jagody i borówki. Obie odmiany są bogate w cenne substancje roślinne, taniny, błonnik i witaminę E.
Jagody są naturalnie słodkie i utrzymują poczucie nasycenia przez długi czas, ponieważ małe owoce są bogate w błonnik. 100 gramów jagód zawiera ponad dwa razy więcej błonnika niż ta sama ilość jabłka.
Ponadto borówki dostarczają różnych zdrowych witamin:
- Witamina A (odpowiednik aretinolu): 6 g
- Witamina B1 (tiamina): 20
- Witamina B2 (rydoflawina): 20
- Witamina B3 (niacyna): 400
- Witamina B5 (kwaspantotowy): 160 g
- Witamina B6 (pirydoksyna): 60
- Biotyna (witamina B7): 1 g
- Kwas foliowy (witamina B9): 11
- Witamina C : 22000
- Witamina E (Alpha-Tokoferol): 1850
- Witamina K : 12
Borówki oferują następujące minerały:
- Potas: 66 mg
- Sód: 2 mg
- Chlorek : 53 mg
- Wapń : 10 mg
- Fosfor : 16 mg
Tym, co wyróżnia borówki jako szczególnie zdrowe owoce, jest również kolor, któremu zawdzięczają swój status „superfood”.
Naturalny barwnik nadający kolor borówkom należy do antocyjanów. Są to wtórne substancje roślinne, które mają na celu ochronę naszych komórek przed wolnymi rodnikami, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, a nawet ochronę przed rakiem. Efekty te wykazano kilkakrotnie w testach laboratoryjnych.
Jagody zawierają tak wiele antocyjanów, że służą nawet do produkcji ekstraktów bogatych w antocyjan, które są przetwarzane w gotowych produktach leczniczych.
Częste włączanie do diety borówek amerykańskich może także przyczyniać się do zmniejszenia sztywności tętnic, poprawy przepływu krwi w naczyniach krwionośnych oraz umiarkowanego obniżenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Regularne spożywanie borówek amerykańskich wywiera korzystny wpływ na zdolności poznawcze, w szczególności pamięć i uczenie się.