Uczyńmy z warzyw i owoców zdrowe przekąski
Wszyscy znamy stwierdzenie z którym trudno się nie zgodzić: ,,Lepiej zapobiegać niż leczyć”.
Wielu problemów ze zdrowiem i chorób możemy uniknąć prowadząc zdrowy tryb życia, którego najważniejszymi elementami są prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna.
Prawidłowe odżywianie to przede wszystkim regularne posiłki, w ilości od czterech do pięciu z około trzygodzinnymi przerwami.
Podstawą piramidy zdrowego żywienia zaraz za aktywnością fizyczną są warzywa i owoce. Oznacza to, że powinny być obecne w każdym z wyżej wymienionych pięciu posiłków.
Jeśli chodzi o ilości to Instytut Żywienia i Żywności zaleca, aby było to dziennie minimum 400 gramów, z czego ¾ powinny stanowić warzywa a pozostałą część owoce.
Zarówno warzywa jak i owoce są bogate w minerały i witaminy, a także inne składniki odżywcze takie jak: selen, antyoksydanty, flawonoidy, kwas foliowy i przede wszystkim błonnik pokarmowy.
Owoce są również źródłem węglowodanów prostych, które w zbyt dużej ilości mogą spowodować wysoki poziom cukru we krwi i tycie, stąd te różnice z zalecanych ilościach spożycia w stosunku do warzyw.
Warzywa natomiast możemy jeść bez ograniczeń, a im więcej tym lepiej. Spożywanie ich ochroni nas przed niedoborem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, daje poczucie sytości i zawiązuje wodę w jelitach. Zaspokoi także zapotrzebowanie na wiele niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych.
Najwięcej wartości odżywczych mają warzywa surowe i gotowane na parze. Można je również gotować i piec.
Uczyńmy z warzyw i owoców zdrowe przekąski i jedzmy na zdrowie!