Cukinia ma wiele zalet zdrowotnych
Cukinia to lekkostrawne, łagodne w smaku i niskokaloryczne warzywo, którego spożycie może poprawić funkcjonowanie naszego organizmu.
Cukinia ma wiele zalet zdrowotnych. Jest bogata w witaminy C, A, K, błonnik, potas, magnez, żelazo oraz niektóre witaminy z grupy B.
Jest warzywem z rodziny dyniowatych – sprzyja więc usuwaniu pasożytów z organizmu. Poprzez działanie oczyszczające i odkwaszające wspiera nasz układ krążenia oraz układ pokarmowy.
Cukinia najczęściej występuje w kolorze zielonym rzadziej żółtym bywa też zielono – żółta, może być podłużna i okrągła. Skórka szczególnie z młodszych okazów jest jadalna i smaczna.
Cukinia ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Można ją jeść na surowo lub gotować w zupach, gulaszach, faszerować, kisić, dodawać do kanapek, sałatek, naleśników czy wypieków. Można zrobić z niej nawet makaron podobny do spaghetti, za
pomocą specjalnej obieraczki do warzyw.
Cukinia doskonale sprawdzi się jako baza orzeźwiającego koktajlu. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce np. truskawki, borówki czy maliny trochę soku lub wody i gotowe.
Kwiaty cukinii również są jadalne i pyszne – przygotowywać je można na różne sposoby:
– smażyć z nadzieniem lub same np. po obtoczeniu w cieście naleśnikowym
– zapiekać nadziane w piekarniku
– przygotować z ich użyciem omlet, risotto, tartę czy pizzę
Zachęcamy dodać to warzywko o wszechstronnym zastosowaniu do swojej diety już dziś.